Hoe ik mezelf tot steun heb leren zijn.

Dat we, als het er op aan komt, allemaal onze eigen kar moeten trekken, dat we er als ’t ons tegenzit alleen voor staan, ja, dan helpt het als je je door iets overkoepelend s kunt laten bijstaan. Dat alom tegenwoordige, ja, je moet je daar natuurlijk wel een voorstelling van kunnen maken. Het begon eigenlijk bij mij toen ik me spiegelde aan een boom, zo eentje met een hele grote kruin, een dikke stam en dan vermoede ik goed geworteld, wel is waar onzichtbaar in de grond. Daarin zag ik mij opeens ten voeten uit weerspiegeld, en zag hoe ik  kort daarvoor  me nog ergens in gedachte ophield in een miezerig stukje uiteinde van die immense kruin.

Ach, het is een metafoor, alhoewel die boom en ik allebei tot datzelfde stukje leven horen. Dit toen te ervaren, nam niemand me later weer af. Alles van jezelf kan je a.h.w. ophangen in die boom of projecteren op dat bedachte maar onzichtbare overkoepelende scherm, door mij voorzien van universele energie. Dan kan je ook nog eens je voorouders erin projecten, die mogelijk een gevoel geven van dat ze bij je zijn en wie weet van raad voorzien.

Deze manieren van kijken zijn al vaker bedacht en veel veel eerder zelfs. Niet iedereen kan dit echter op eigen kracht verzinnen en zo werden hen in arre-moede hierover verhalen verteld zodat ook deze lieden onder de panne waren als bij hen het noodlot toesloeg.

Was hier iets mis mee? Wel nee. Alleen ging men er niet altijd goed mee om. Uitwassen kwamen veelvuldig voor. Waar niet .

Op dezelfde manier werd me duidelijk dat als ik naar de ander keek, ik daar dan vooral me zelf in zag. Nog steeds trouwens. Hoe vaak ga ik er nl. niet van uit dat de ander net zo denkt als ik, evenzo vaak moet ik dan weer constateren hoe ik me vergiste. Dit te realiseren is een eerste stap. Echt te gaan leren zien wie de ander is, een volgende.

————

HJR

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s