TM

Toen ik indertijd in de zevetiger jaren in aanraking kwam met de TM, of te wel transcendente meditatie, dacht ik al: “dit is de oplossing voor alle problemen”, ja echt.  Als iedereen zou gaan mediteren, zouden alle problemen a.h.w. hun belangrijkheid verliezen. Je zou met elkaar af dalen in bewustzijnsregionen waar andere wetten en regels gelden. Dat is eigenlijk nog steeds zo, alleen blijken we allen veel meer te verschillen van elkaar dan ik toen door had.

Hier kwam ik op vanwege het bericht over een massale vechtpartij in het azc in Rosmalen gisterenavond. Kan me best voorstellen hoe daar spanningen bij herhaling kunnen oplopen. Door hen te verplichten om met elkaar 2 x per dag 20 minuten in de lotushouding of op een stoel hen een mantra te laten herhalen, zal er beslist een vreedzamer sfeer ontstaan. Ook zullen er creatieve ideeën opkomen om hen uit de ontstane impasse in hun leven te helpen. Ze zitten met elkaar in een zelfde schuit, en wij met hen.

Maar ja, hoe krijg je die lui zo ver, zonder van stokslagen gebruik te maken om hen in het gareel te houden? Het wachten is op een goeroe die hen daartoe kan overhalen. Voorlopig moeten we het met de spirituele invloeden doen van de fundamentalistische islam, die anders gelovenden niet toelaát.

HJR (27-1-’16)

——

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s