Corona (17-5-‘20)

Stand van zaken

De rust lijkt weder gekeerd. De lockdown gedeeltelijk opgeheven. Morgen weer naar de kapper. 

In de winkels is het anders dan voorheen. Er werden diverse maatregelen getroffen, zoals schermen tussen de verkoper en de klant en een extra tafeltje voor de toonbank. Direct contact wordt uit de weg gegaan. Ook niet te veel klanten tegelijk in de winkel. Lukt niet altijd. Pijlen op de vloer lijken weer te zijn weggehaald. Als het te druk is loop je toch weer tegen elkaar op. Best raar, vroeger stond je daar niet bij stil, nu wil je angstvallig op anderhalve meter afstand blijven. Toch vergeet ik dat geregeld. Lastig me nieuwe gewoontes aan te leren.

Vorige week gingen de lagere scholen weer open. In het openbaar vervoer wordt met ingang van 1 juni het dragen van een mondkapje verplicht. Maar,….als je niet op reis hoeft, blijf dan thuis. Voor plezier reisjes is het moment nog niet daar.

En…..Boris Johnsen heeft Corona God zij dank overleeft en regeert nu weer zijn land.

Gelukkig hoef ik er niet vaak uit. Picnic heeft zich aan de nieuwe omstandigheden aangepast en brengt weer de boodschappen als voorheen. Probeer iedere dag mijn wandelingetje van ongeveer 1 km te doen. Leuk als ik dan ook iemand op mijn route tref voor een praatje. 

De rust lijkt weergekeerd. Met gaat er weer op uit. Maar schijn bedriegt. Het aantal doden is dan wel erg afgenomen en ook het aantal in gebruik zijnde IC bedden en nieuwe besmettingen. Op tv wordt er nog veel in verband met corona over gesproken. Er kwam wel meer ruimte voor andere onderwerpen. Het  bescherming’s  materiaal blijft een heet hangijzer. Er vinden eindeloze gesprekken plaats over gebruik, kwaliteit en zin van mondkapjes. De test vloeistof is een begeerd artikel, waar ieder land voor zich zelf aanspraak op maakt. De anderhalve meter afstand maatregel is onvoldoende duidelijk, vooral m.b.t. het aantal mensen waarin je je mag bevinden. Bekeuringen en flinke boetes kunnen worden uitgedeeld als men zich niet aan de regels houdt. Ook kan je al gauw een strafblad krijgen. De  onduidelijkheid is groot. Ook bij mij. Samenscholing is uit den boze. Maar wat precies wordt daar onder verstaan. Soms mag je wel met je drieën en soms niet. De mensen worden onrustig en komen in verweer. Festiviteiten en grote evenementen zijn voorlopig uitgesteld.

Sommigen verwachten dat het virus zich na de zomer weer in alle hevigheid manifesteert. We gaan dan een zware winter tegemoet. Kunnen de artsen en verpleegkundigen een volgende besmetting’s golf aan? En willen zij dat? Ze hebben het gevaar hier afgewend. Ze werden er ongevraagd mee opgezadeld. Natuurlijk waren er ook hier veel drama’s, maar vergeleken met toestanden in andere landen is het hier kwa ordelijkheid goed gegaan. Toch? 

Ik heb er zelf weinig echte zicht op. Mijn leven is er amper door verandert. Voor de gezinnen en vooral voor de jeugd lijkt het me een hele overgang en opgave. Inkomsten zijn weggevallen evenals hun toekomst perspectief. Zij zullen, neem ik aan op een andere manier moeten gaan leven en zich leren vermaken. Het is hun tijd die nu aangebroken lijkt.

Corona, een onzichtbare vijand. Totdat hij je te grazen neemt. 

HJR (17-5-‘20)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s