m.b.t. F.Springer

Vraag 4: Van welke auteur lees je alles, maar dan ook alles wat uitgebracht wordt?

F.Springer (1932-2011)   media_xl_1005023

Mijn vriend hield niet van reizen. Ik wel. Ik wilde de wereld zien. Dat werd dus niks tussen ons. “Ik wil later een ambassadeur als man”. zei ik hem. “Ach kom, die kom je helemaal niet tegen”. was zijn antwoord. Het klopte, ambassadeurs die zag ik niet, althans eerst niet. Later toen ik met mijn ingenieur in ‘t buitenland belandde wel. Kom er dan ook nu van terug, dat zou echt niets voor me geweest zijn, zo’n leven op een ambassade. Dat zou ik  ook nooit en te nimmer hebben aangekund. Vooral na Betsie Udink’s “Achter Mekka” bleek hoe weinig ik me gerealiseerd had hoe het er bij diplomaten vrouwen en op ambassades toeging.

Rest voor mij natuurlijk wel een aantal elementen die mij zeer aantrekken, elementen klevend aan die buitenlandse vertegenwoordiging van ons land, overal in de wereld. Te samen met enige opgedane buitenlandse ervaring zorgen dat de boeken van F.Springer boeken zijn die ik….eigenlijk allemaal wel gelezen zou willen hebben, nou ja, allemaal….?  Fanatisme is mij vreemd. Toch zette ik onlangs met een gerust hart een boek van hem als eerste op mijn  aangeschafte e-reade: “Met Stille Trom”, zijn laatste, of althans zijn laatste, want veel eerder geschreven, en nu zelfs postuum uitgegeven boek. Dit heb ik met zeer veel genoegen gelezen. In totaal  las ik een stuk of vijf van zijn boeken. Ga nu eerst Teheran, een Zwanenzang”  herlezen en dan vervolgens aan zijn laatste boek over/van Berlijn beginnen. Daarna zie ik wel weer …..

Want…Springer was werkzaam in diplomatieke dienst op achtereenvolgens  diverse plekken van de wereld. Vanuit zijn opgedane ervaring worden zijn boeken geconcipieerd. Hij beschrijft de mensen, soms mogelijk voor henzelf herkenbaar, maar altijd op een sympathieke en menslievende manier.  Zijn boeken zijn in begrijpelijke taal geschreven. Ze zitten goed in elkaar. Hij schrijft over expats, mensen in den vreemden. Hij voert alle mogelijke typen  aan.  Telkens ergens anders en in een andere situatie. Hij getuigt van inzicht in die mensen. De personen zijn levensecht en voor mij herkenbaar. De politieke achtergrond waarin de verhalen zich afspelen boeien me ook. Zelfs al is het niet meer actueel. Ze zijn wel vanuit mijn tijd.

Al lezend ben ik dan even in gedachten buitenslands te samen met die andere lui. Doe ik ‘n stukje van m’n leven in gedachte een beetje over. Leuk, nou dat nu ook weer niet. Maar, ‘t was wel waardevol en Interessant. Nu, in een periode in mijn leven beland, waarin ik  meer terugblik dan vooruit, maak ik zo nu en dan de balans op van “wat heb ik er nu al met al van gemaakt”, van dat  leven dan bedoel ik.

Ach en dan ben ik helemaal niet ontevreden. Ik ben gegaan tot aan mijn eigen grenzen. Meer hoefde ik ook niet. Ik herinner hoe ik  toen vanuit die oorden naar ons vaderland verlangende. Hoe ook gebrek aan inspiratie, onderling gekonkel en verveling me langzaam weg deed kwijnen. Hoe ik daar niet paste in ‘n keurslijf van algemeen burgerlijk gedrag. Hoe toch ook weer saamhorigheid in ‘t delen van ervaringen genoegen gaf, en een zekere vorm van luxe ook plezierde, maar tegelijkertijd, te dicht op elkaars lip zittend, de sfeer ziekmakend was. ‘t leek avontuurlijk, maar ‘t was ‘t amper. Maar toen ik terug kwam, had ik wel wat gezien en meegemaakt. Ook werd ik er, in mijn gevoel door er geweest te zijn veel meer een wereldburger van. Vandaar dat het vanwege die ervaringen me wel goed doet om ’t één en ander zo nu en dan her te beleven en als toeschouwer in de verhalen van Springer te vertoeven.

Hoe die levens nu daar zijn?  De wereld is veranderd, de vrouwen ook, tenminste die van ons. Springer schrijft hoe of ‘t er o.a. voor mijn generatie vrouwen zijn kon, het er toeging in die tijd en wat er allemaal wel niet gebeurde. Voor mij zijn  de boeken makkelijk te volgen, informatief, onderhoudend en herkenbaar. Ik hoef ze niet allemaal te lezen, want in wezen “weet ik alles al”, van mensen samen. Maar kan er geen genoeg van krijgen samen met hen te zijn.

HJR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s