Wat ik lees en hoe

Antwoord op vraag 5.

Momenteel is minder aan de orde wat ik lees, dan hoe. Velen zouden me voor gek verklaren als ze me bezig zouden zien. Maar niemand die me in het oog heeft, dus die anderen vallen buiten mijn beschouwing. Toch snap ik zelf ook niet wat me bezield. ’t Is ook absurd en heeft met lezen amper iets te maken, ga echter alsmaar door.

Had al een keer vermeld dat ik sinds kort een e-reader heb. Had ik aangeschaft omdat ik, zoals blijkt terecht, ’t nog wel eens lastig zou kunnen vinden om daar mee goed om te gaan, dat ’t nog wel eventjes zou duren voor ’t ging. En bovendien, de letters kan je groter maken en…’t is handig voor op reis.

“Begin nu maar gewoon met lezen dan merk je gaandeweg wel hoe of ’t werkt”           1237482494746. Dat advies was allereerst op zich al wat te optimistisch. Apple en Sony bleken niet zo best op elkaar afgestemd om mij bij ’t e-book lezen direct ter wille te willen zijn. ’t Boek kwam binnen m.b.v. Adobe, maar toen wilde ’t vanaf mijn computer niet verder. ’t Was toch de bedoeling dat ik het op de e-reader zou lezen en niet op de computer. Met behulp van deze en genen en uiteindelijk door een telefoontje met de winkelier van Dixon lukte ‘t. Die stuurde me een linkje op om te downloaden en…. kon ik lezen gaan.

Nou ’t is fantastisch. Een heel leuk hebben- en spelen dingetje. Fascinerend ook die ongekende mogelijkheden. Ik kan er iets met foto’s doen en mee naar facebook, stukjes tekst er opslaan. Maar dat is allemaal misschien voor later. Mijn boek van Springer over Nieuw-Guinea, toen we dat nog hadden, las ik er op met veel plezier.

Toen ’n boek lenen van de bieb, want dat was ook wat me voor ogen stond. Makkelijk toch vanuit thuis mijn boeken te kunnen bestellen en dan nog aangeleverd krijgen ook. Hoe zou dat wel gaan? Men is in de bieb zelf daar nog slecht van op de hoogte. Maar één iemand is er in de regio, die er alles van weet. Gelukkig maar. Nu ben ik op m’n e-reader over Rusland aan het lezen. Over de tijd van Gorbatsjov en daarna Jeltsin. ’t Lijken gebundelde kranten kolommetjes, nogal achterhaald, maar toch wel opzienbarend. Wat gebeurde er toch veel op de diverse plekken van de wereld en nu nog steeds natuurlijk. Wie zou weten hoe of ’t nu verder moet. Gelukkig dat het lot dat zelf wel gaat beslissen en wij als mensen daar weinig aan kunnen gaan doen.

Maar nu nog even verder over hoe of ik dan aan ’t lezen was en ben. Die letters dus kan ik vergroten, en dat is fijn. Alleen mis ik dan wel steeds een stukje tekst. Om dat te kunnen lezen moest ik ’t weer verkleinen en las ik dat gedeelte met ’n vergroot glas. Ik snapte natuurlijk dat dat niet de bedoeling was, alleen wist ik niet hoe of ik ’t dan anders kon doen. De Gebruikers Handleiding was er digitaal bijgeleverd. Heel uitgebreid, maar om daar het antwoord op die ene vraag te vinden, moest ik door zo veel andere tekst eerst heen, dat ik dat opgaf en gewoon m’n vergrootglas bleef gebruiken. Maar af en toe ving ik een glimp op  van een tussen blz. met dat stukje ontbrekende tekst erop in de gewenste letter grootte. Nu weet ik hoe daar op terecht te komen, zij het misschien nog met een onbedoelde omweg, maar het vergrootglas kan nu achterwege blijven.

Heb 1/3 over Rusland nu gelezen. Ik krijg het niet uit op tijd. Ik laat het gaan. Ze halen het er vanzelf weer af. En dan zal ik daarna wel weer een keer een ander boek zien te bemachtigen. Moet nl. blijven oefenen er mee.

——————

HJR

3 gedachten over “Wat ik lees en hoe

  • Hallo Gerard,

   Moest even denken, waar gaat dit over. En toen…. daarna, wist ik ’t weer. Maar hoe ik dat toen deed? Als ik me goed herinner, ging ik van groot terug naar kleinere letters en daarna weer naar groot en kreeg ik ’t ontbrekende stuk. Ik had het alleen bij dat ene e-boek uit de bieb. Mogelijk dat ze daar nog niet helemaal de kunst beheersen van ’t e-boeken uitlenen…? Althans dit werd mij in de winkel waar ik ’t apparaat kocht gesuggereerd.
   Heb jij er ook hinder van? Wil wel weer z.n. een boek uit de bieb aanvragen en dan zien hoe of ’t ook al weer precies ging.
   Groeten, Hanneke

  • Hallo Gerard, 2de reactie. Heb weer boeken v.d.bieb gedownload. Zelfde euvel. Hoe is ’t met jou gesteld? Nog geïnteresseerd in de oplossing? Ik zal in elk geval dit door geven aan de bieb. Het is ’n kwestie van “kinderschoenen”. Zal er mogelijk ook nog mee naar de winkel waar ik de e-reader gekocht heb. Maar vermoed dat het toch aan de bieb zelf ligt, of althans het bedrijf waaraan ze de e-boeken afdeling gedelegeerd hebben. Want bij e-book gekochte boeken heb ik dat niet. Gr. Hanneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s