Wie is er lid van een leesclub?

Antwoord op vraag 19    (#50books)

Ben geen lid van een leesclub. Ben dat wel een tijdje met zeer veel genoegen geweest. Nadat ik verhuisde heb ik het nog een paar keer geprobeerd. Ook heb ik via twitter een poging gewaagd met @leestweeps. Ook heb ik gekeken naar hoe Bas Heijne op twitter   ’n aantal boeken achtereenvolgens “bij de kop pakte”.

Die allereerste leesclub en daar de allereerste keer van viel samen met de avond van       9-11. Dus nog niet eens zo heel erg lang geleden. Ik ging er nogal onzeker naar toe kan ik me herinneren.  Zal ik wel iets durven zeggen? Zal ik wel iets kunnen zeggen? Vermoedde allemaal  knappe mensen, ’t bleken veelal dames.

Ons werd aangeraden het boek 2 keer te lezen. Mevrouw “Helbertijn”, de vrouw die het leidde. Ik denk dat zij het nog wel vaker las dan 2 keer vanwege de bijzonderheden en details die zij telkens weer naar boven wist te halen. Van haar heb ik een beetje leren lezen: Het blijkt bij een boek niet alleen om de inhoud te gaan. Ook is belangrijk hoe het is geschreven: en “Wat voor soort boek het is”, “of je de titel goed gekozen vindt “, “hoe het is opgebouwd”, “wat je van de stijl vond” en nog veel meer van dit soort vragen. Bij haar zou ik nog wel op de leeskring willen zijn . Zij zorgde er ook voor dat het gesprek over het boek interessant bleef. Geweldig knap. Verrijkt keerde ik telkens huiswaarts.

Maar daardoor hield ik het bij andere leeskringen niet lang vol. Of de mensen gingen aan de haal met hun eigen persoonlijke anekdotes en dwaalden ver af van het boek. Ook trof ik een persoon die het leidde en ons op zadelde met betweterige theorieën. En ook ging het in een groep meer om de gezelligheid dan om de boeken.

Voordeel was wel dat je op een boek geattendeerd kan worden waar je uit jezelf niet zo gauw aan zou zijn begonnen. Ook dwingt het tot het uitlezen van een boek, wetend dat je er nog met elkaar over zal gaan praten terwijl  je anders mogelijk al eerder zou hebben afgehaakt.

Heb ook een seizoen deelgenomen aan een Engelstalige leeskring. Dit beantwoordde zeker aan een behoefte, maar bevredigde me uiteindelijk toch niet, want ook hier kreeg ik te maken met één van boven genoemde bezwaren.

Wel vind ik het nu leuk om soms op te schrijven wat een boek me doet. En dat komt dan in een blog. Stel het dan op prijs als het door iemand gelezen wordt en van commentaar voorzien.  Als ik dan ook zou kunnen lezen wat anderen van het boek vinden, zou ik dat helemaal toejuichen

Tot zover mijn escapades met het leesclub fenomeen.

Hanneke

——————

HJR.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s