“Cannery Row”

 

 

Soms zijn er boeken waarvan ik het betreur als ze uit zijn. Het laat dan een lege plek achter ergens in mijn lijf. Ik denk dat het met de mensen uit het boek te maken heeft, die dan weer uit mijn leven stappen. Het betrof dit keer ook een boek dat me tevens het gevoel gaf alle andere boeken verder overbodig te maken. Waarom precies weet ik niet. Misschien omdat het het totale leven beschreef of iets van een dergelijke strekking. 

Ik bezat het boek al jaren, maar heb het nu pas voor het eerst gelezen: “Cannery Row”. 

Het begon met Geert Mak’s “Reizen zonder John”. Daarop volgde  “Travels with Charley”. Toen stopte het een tijd voor zover het Steinbeck betrof. Onlangs in de kringloop trof ik “Of Mice and Men”, in het Nederlands wel is waar. In het engels was dat een paar keer niet gelukt. Ik probeerde het indertijd voor mijn lijst op school voor het eindexamen. Maar ook later werd ik onvoldoende goed in ‘t engels en snapte ik niet waarover het precies ging. Ik heb in die taal dan ook mijn plafond bereikt. 

Maar prachtig, en knap en heel goed vertaald destijds door Clara Eggink. Zie mijn vorig boeken blog. Ik bleek echter zelf ook nog twee in het nederlands vertaalde boeken van Steinbeck te hebben. Hoe die ooit in mijn bezit kwamen is onduidelijk. 

Zo kwam ik ter elfder uren nog met “Cannery Row” in aanraking. Wat een genoegen om met dit boek te hebben mogen kennismaken en waardoor ook Steinbeck nog wat duidelijker voor mij “uit de verf” kwam. Ik ervaar zoiets als een verrijking en voel me vervolgens dankbaar voor deze vorm van “ontmoeten”.

Het artikel van Geert Mak, had ik, destijds wel uitgeknipt en achtergelaten in het boek. Wat geeft dat ook een aardige beschrijving en aanvulling op het boek. Wel benieuwd nu nog naar de film.

HJR (9-4-‘19)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s