Over boeken

Er werd bij ons thuis gelezen. Er waren intellectuelen in huis. Zelf deed ik dat niet zo, lezen. Ik kan me er in elk geval amper iets van herinneren. Klasgenoten bezochten wel de bibliotheek. Mijn moeder vond dat niet nodig, “we hadden genoeg boeken in huis”. Heel raar om nu mijn dochter ’t zelfde te horen zeggen m.b.t. haar zoontje.

Natuurlijk ook ik heb mijn boekenlijsten voor ’t eindexamen op school  ingeleverd.  Eén van de weinige boeken die ik  me herinner was de Camera Obscura. Ik was toen kwaad en ik ging niet naar school, bleef op m’n kamer. Toen las ik o.a. erin: “Hoe warm het was en hoe ver”.  De rest van m’n leven bleef ik me dat  herinneren: Telkens als ik ’n associatie had met “Hoe je voort kunt sjokken in de warmte over het mulle zand, en dan ook nog langs het eiken hakhout, zonder dat het eind in zicht lijkt” en dan denk ik ook altijd terug aan die periode thuis, waar ik me onbegrepen voelde en niet wist hoe of ik met mijn leven verder moest.  Wampie van den Doolaard weet ik ook nog, dat was wel aardig, met die leuke boswachter geloof ik, zal ’t binnekort nog eens ter hand nemen. ( Inmiddels gedaan d.d. 15-04-’13). Zie:http://www.adendoolaard.nl/wampie  (’t Viel behoorlijk tegen: ’n kruising van Lady Chatterly’s Lover,The Orient Express met Hercule Poirot van Agatha Christie en van Cissy van Marxveldt en daar dan weer een slap aftreksel van).                          Ja, en dan de “Joop ter Heul’s”, waarvan de “HBS tijd”  me het school leven van mijn moeder leek te beschrijven en de ” Sanne van Haveltes”. Nu ik mijn gedachtes er over laat gaan, komen die weer bij me boven. Veel boeken begreep ik niet. “De kelner en de levenden” b.v. Ik heb het hier nu nog staan. En “de Avonden” en “de Aanslag”, waren die er toen al?

Ik begon eigenlijk pas te lezen toen ik de dertig gepasseerd was en vooral eigenlijk toen kinderen en huishoudelijke plichten e.d.  minder van me vergden. Mogelijk speelde me het luie linker oog ook parten, waardoor ik met ’t lezen enigszins gehinderd werd.

Nog steeds ben ik wat ongedurig om te lezen. Ik loop er vaak bij weg. Steeds is er wel even iets te doen of sta ik op om iets te eten of te drinken. Alleen als ik ergens zit of ben, waar ik min of meer aan de plaats gebonden moet blijven, in de trein bv. als ik er niet direct weer uit hoef, dan wil ik nog wel doorlezen. Ook als ik me lekker heb genesteld in de tuin, of waar dan ook waar alles even voor me aanwezig is, “op z’n plek valt”, ja, dan kan ik rustig blijven zitten en ben ik in m’n element. Binnen thuis mag ik  eigenlijk niet zitten lezen, ja in een bepaalde tijdspanne, even tussen “de bedrijven door” , ’n hoofdstukje of zo. ’s Morgens vroeg in bed idem dito, niet te lang, de plicht roept. En ’s avonds voor het slapen gaan mag ook, want dan stop je vanzelf omdat je slaperig wordt.

Soms winnen de boeken het van alle restricties. Dan zijn ze zo spannend, wil ik weten hoe ’t verder gaat en afloopt, dan heb ik lak aan alle plichten. Het boek bepaalt dan de regie van mijn dagindeling. Dan wordt er tussen de bedrijven door gegeten, gedronken en de hond uitgelaten. In makkelijke kleren opgekruld, in m’n pyama desnoods zit ik op de bank.

Geen echte lezer dus, maar toch wel. ’t Gaat mij bij boeken om de inhoud en wat die dan mij te bieden heeft. Verstrooiing, oh zeker, even “weg van mijn directe wereld”. Maar ook als er woorden worden gegeven aan herkenbare situaties. Daar kan ik soms heel blij van worden. Verder verschaffen boeken me informatie die mijn wereld kunnen vergroten, en meer inzicht geven in allerlei ons aller leven betreffend.

Heb veel boeken bewaard. Ondervind daar plezier, maar ook hinder van. Ze vragen om ruimte, vangen veel stof en zijn zwaar bij verhuizen.

———

HJR (3-2-’13)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s