Tommy Wieringa

Dit zijn de namen:

Een goede recensie:

http://www.8weekly.nl/artikel/10284/tommy-wieringa-dit-zijn-de-namen-wieringa-s-personages-komen-nooit-echt-thuis.html

Scheelde weer, hoefde ik zelf niet mijn hoofd er over te breken hoe het één en ander te verwoorden.

Vond het leuk dat ook hier de link werd gelegd met Tommy’s “eigen afkomst”, zoals dat in de openbaarheid kwam in het programma “Verborgen Verleden”. Deze aflevering blijkt niet meer beschikbaar. Vanwege privé omstandigheden m.i. terecht. In hoeverre deze ervaring van hem mee gespeeld heeft met het tot stand komen van dit boek weet ik niet.

Een goed geschreven boek dat zeker.

Zelf vond ik het, wat de inhoud betreft, wel een beetje een “zanik” boek. Maar voor jongeren is dat mogelijk anders. Ik snapte niet wat hij nu eigenlijk probeerde te zeggen, anders dan wat hedendaagse thema’s  “boven tafel”  te brengen: zoals de “vluchtelinge kwestie”, de oostblok mentaliteit, het Joden vraagstuk…. e.a. En daar dan mogelijk die prijs aan te danken heeft.

Toch zette het ook mij wel neer op een plek tussen verleden en toekomst: waar komen we vandaan, waar zijn we nu en waar gaan we naar toe. Zo kwam ik uit bij die alsmaar voortdurende barre tocht door ’t leven en nooit ophoudende zoektocht in ons aller eeuwig bestaan. Eerlijk gezegd raakte ik er wat gedesillusioneerd door. Zoals velen van ons het hier ook goed hebben, hebben we een behoorlijk vertekend beeld van onze werkelijkheid. Maar in hoeverre kan het helpen ons dat te realiseren. Ik geloof zelf dat in een volgend leven de rollen wel eens omgekeerd zullen kunnen zijn. Het boek bracht me geen perspectief op een betere toekomst, ook al stond alles er in mooie bewoordingen beschreven. De hoop zou op Israël gevestigd zijn. Als daar een land mee wordt bedoeld, met zijn “uitverkoren volk”, en dat we dan daar langs clandestiene wegen onze toevlucht tot zouden moeten zoeken, Tja… wie weet als ook de joden zelf onderling het met elkaar eens zouden kunnen worden en dat dan ook voor altijd blijven…Maar wat m.b.t. de christenen en de lui die de wijze Confucius aanhangen…?  Daar kom je toch nooit en te nimmer met elkaar over tot overeenstemming?

HJR

———

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s