film over ’t leven van Gurdjeff

(wel er even voor gaan zitten)

Lag Gurdjeff aan de basis van mijn bewustwording c.q. vormgeving van enige vorm van spiritualiteit? Nee, dat waren de moeilijkheden, waarin ik was beland was. En vervolgens bood de Transcendente Meditatie, die langs mijn pad kwam, mij als eerste een weg “hoe verder”.

Die eerste meditatie sloeg in bij mij “als een bom”. Ik snapte plotsklaps veel meer van het leven. Het bestaan kreeg er de dimensie van de eeuwigheid voor mij bij. Het maakte toen een boel stukken gemakkelijker. Ook Jesus, kreeg er een rol in. Ik leek hem veel beter te begrijpen dan de dominees op de kansel Nou ja dat dacht ik toen, eind 70-er jaren. Alleen in praktische zin bood het voor de problemen van de wereld niet veel uitkomst. Het blijven éénmans ervaringen.

Gurdjeff nam mij door zijn boeken a.h.w. mee op reis. Als ik er nu nog eens in lees, snap ik  niet goed meer wat mij zo bewoog. Maar ik herinner me nog wel het gevoel wat het lezen me toen gaf. Hij trok me achter zich aan met zijn nieuwsgierigheid, maar ook op zijn tochten door bergachtige streken, vaak onder moeilijke omstandigheden. Besef kwam bij me op dat dit trekken altijd bij mensen heeft gehoord. Hij was in elk geval ook in heel andere dingen geïnteresseerd dan ik gewoonlijk bij mensen gewaar werd. Dat opende me verder, nadat de TM me de sleutel van de deur had verschaft.

——

HJR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s