Kunst

Akseli Gallen – Kallela museum:                                                                            http://www.gallen-kallela.fi/tarvaspaa_virtuaaliesitys/index_en.html

———————

TENTOONSTELLING

Akseli Gallen-Kallela – De magie van Finland

(1865 − 1931)

17 DECEMBER 2006 T/M 15 APRIL 2007

Deze in zijn eigen land zeer beroemde en gewaardeerde kunstenaar kreeg hiermee voor het eerst sinds zijn dood in 1931 de retrospectieve tentoonstelling buiten Finland die hij verdient.

Gallen-Kallela is van onschatbare waarde voor de kunstgeschiedenis in zijn eigen land en heeft Finland zijn identiteit gegeven waar het gaat om het collectieve visuele geheugen. Het nationale epos de Kalevala – een mythologische vertelling over de schepping van de wereld en Finland in het bijzonder – werd in het midden van de negentiende eeuw opgetekend na eeuwenlange mondelinge overlevering in een tijd dat Finland eerst onder Zweeds bewind stond en sinds 1809 groothertogdom van Rusland was. Akseli Gallen-Kallela gaf dit epos een gezicht door het te voorzien van schilderijen, tekeningen, boekversieringen en door verhalen uit het epos in de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs als onderwerp te nemen voor fresco’s in het Finse paviljoen. Hiermee vestigde hij ook meteen zijn eigen naam.

In de tentoonstelling werd een beeld gegeven van zijn ontwikkeling als kunstenaar en hoe hij telkens weer werd aangetrokken door het verhaal van de Kalevala. Bij de indeling werd gekozen voor thema’s als: zijn opleiding in Parijs; zijn heimwee naar Finland en de voorstellingen van het Finse land en de bevolking; portretten van vrienden, opdrachtgevers en familie; het Finse land in een later stadium in zijn carrière; Afrika en de schilderijen die Gallen-Kallela maakte ten behoeve van het Jusélius Mausoleum waarvoor hij opnieuw fresco’s ontwierp en uitvoerde. De werken die hij baseerde op de Kalevala, sommige op zeer groot formaat, vormden het hart van de tentoonstelling. De trapzaal werd ingericht als prentenkabinet om ook zijn talenten op het gebied van de druktechnieken te kunnen tonen, die hij als eerste in Finland introduceerde.

Zijn ontwikkeling als realistische schilder in de voetsporen van de Franse schilder Jules Bastien-Lepage, de invloed van de Parijse academie en de zoektocht naar een eigen beeldtaal en manier van schilderen, maar ook de invloed van de internationale ontwikkelingen als het symbolisme en expressionisme, kwamen in deze thematische indeling allemaal aan bod.

Akseli Gallen-Kallela: Ad Astra – Private Collection

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s