(“Mijn”) ’t midden oosten

Heb er gewoond. In Jeddah, Saudie Arabië. 3 jaar. Op een heel mensen leven is dat betrekkelijk kort. Heb het er ook niet bijzonder leuk gehad. Maar ’t heeft mijn blik op de wereld uitgerekt. Ik was er rond 1970. Er moest toen overal van alles nog beginnen.

Ik vond de mensen mooi, maar hun levens niet begerenswaardig.

Ze waren trots, wat ik niet had verwacht. Ik realiseerde me dat dit volk nooit gekoloniseerd was geweest. Ze hadden hun eigenwaarde kunnen behouden. Ze hadden een hard bestaan geleid en daardoor vermoed ik zelfverzekerd en krachtig in hun uitstraling. Die onderdrukking van de vrouw was natuurlijk verschrikkelijk en is dat in onze ogen nog steeds.

A.h.w. Bijbelse taferelen speelden zich voor mijn ogen af. Waarschijnlijk stamden de bijbel-schetsen die wij voorgeschoteld kregen van eerdere contacten van ons westerlingen met dit toen nog obscure volk. De weg naar Indië liep er langs. In Jeddah werd al heel lang van allerlei verhandeld.

(wordt ws. vervolgd)

HJR

Heb later in de loop der jaren nogal wat er over gelezen.

wil hier o.a. noemen:

“Betsy Udink” schept er vanuit haar ervaringen op het consulaat aldaar, waar haar man als consul functioneerde, indrukwekkende beelden.                                                                 en

Ook een “Carmen BenLaden” schrijft een goed boek over haar ervaringen uit de tijd dat zij getrouwd was met een van de Ben Laden broers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s