HACHIS PARMENTIER

HET HAD ER LEKKER UITGEZIEN, TOEN IK HET ZE ZAG ETEN. IK VROEG HOE ‘T HEETTE. IK VERSTOND ZE NIET EN VROEG OM HET VOOR ME OP TE SCHRIJVEN: HACHIS PARMENTIER. HET PAPIERTJE IN M’N AGENDA BLEEF ME ER AAN HERINNEREN.

IK WAS ER EVEN EEN KOP KOFFIE GAAN DRINKEN. DAT KON NOG VOORDAT DE BUS ZOU KOMEN OM ME NAAR DE KUST TE BRENGEN. “ALS IK TERUG KOM VANAVOND” VROEG IK HEN, “KAN IK DIT DAN BIJ U IN HET RESTAURANT KOMEN ETEN”? NEE, DAT HADDEN ZE NIET OP HET MENU STAAN.

JAMMER. HET LEEK ME EEN LOKAAL GERECHT, WAT IK GRAAG HAD WILLEN PROEVEN. AARDAPPELPUREE MET GEHAKT EN UIEN, SIMPELER KAN HET NIET, MAAR VANWEGE DIE BEKENDE FRANSE KEUKEN VERWACHTTE IK ER IETS SPECIAALS VAN.

DE LAATSTE AVOND IN NORMANDIË ECHTER, LUKTE ME ‘T ERGENS ANDERS WEL DIT GERECHT OPGEDIEND TE KRIJGEN. MADAME VAN HET “CHAMBRES D’HOTES” HAD ME VERWEZEN NAAR EEN GENOEGLIJK KLEIN FAMILIERESTAURANT IN DE BUURT.

HACHIS PARMENTIER  DUS – ‘T WAS LEKKER, MAAR …..ZÓ BIJZONDER OOK WEER NIET OF KWAM HET DOORDAT IK DAAR IN M’N EENTJE ZAT TUSSEN ZO VEEL GEZELLIGHEID, WAARDOOR IK ME HET ETEN MINDER LIET SMAKEN?

MAAR TOCH….IK WILDE ER MEER VAN WETEN, WAS ‘T TYPISCH NORMANDISCH EN WAT PRECIES AAN KRUIDEN GINGEN ERIN? KWAM NOG BIJ DAT IK IN EEN BROCANTE (EEN TWEEDE HANDS WINKEL) EEN “ANDERS DAN ANDERS” OVENSCHAAL HAD GEKOCHT. EEN SCHAAL WAARIN IK NATUURLIJK DIE HACHIS PARMENTIER MOEST KUNNEN MAKEN. PAS ONLANGS KWAM HET ER VAN. OP INTERNET EEN EINDELOOS AANTAL RECEPTEN, ZOWEL IN ‘T FRANS ALS IN ‘T NEDERLANDS. IK KOOS ER DEZE UIT:

MAAK EEN PUREE VAN GEKOOKTE AARDAPPELEN MET WAT BOTER EN MELK EN GERASPTE NOOTMUSKAAT. BAK GEROOKTE SPEKJES KNAPPERIG, HAAL ZE UIT DE PAN EN BAK DAN DE UIEN EN HET GEHAKT. EEN TEEN KNOFLOOK ERBIJ EN GEHAKTKRUIDEN. MAAK HET VERVOLGENS PITTIG MET CAYENNEPEPER OF WAT SAMBAL EN SMEUIG MET VLOEIBARE JUS B.V. EN DOE DAN WEER DE GEBAKKEN SPEKJES ERBIJ. DOE HET VLEESMENGEL IN EEN OVENSCHAAL EN STRIJK DE AARDAPPEL PUREE EROVER UIT. BESTROOI DIT MET WAT GERASPTE KAAS EN/OF PANEERMEEL. DE SCHAAL ONGEVEER EEN 1/2 UUR IN EEN OP 200 GR.C. INGESTELDE VOORVERWARMDE OVEN.

IK HAD ER SPRUITJES BIJ EN STOOFPEERTJES EN SLA EN…..EEN GLAASJE WIJN NATUURLIJK. ‘T WAS HEERLIJK.

PS. HACHIS PARMENTIER BLIJKT EEN ALGEMEEN BEKEND FRANS GERECHT. HET IS GENOEMD NAAR ANTOINE AUGUST PARMENTIER, EEN APOTHEKER DIE LEEFDE VAN 1737 TOT 1813.TOEN ER IN FRANKRIJK HONGERSNOOD WAS HERINNERDE HIJ ZICH HOE DE MANSCHAPPEN TIJDENS KRIJGSGEVANGENSCHAP IN PRUISEN SLECHTS MET AARDAPPELEN GEVOED WAREN EN ALLEN NOG IN LEVEN GEBLEVEN OOK. IN FRANKRIJK WERD DE AARDAPPEL ALS VEEVOER GEBRUIKT EN VERDER ALLEEN GEGETEN DOOR DE ARMEN. PARMENTIER ONTDEKTE DE VOEDINGSWAARDE VAN DE AARDAPPEL EN BEGON DIE TE PROMOTEN. DANKZIJ HEM ONTSTOND ER EEN OPWAARDERING VAN DE KNOL EN KWAM DE AARDAPPEL OOK OP DE TAFEL VAN DE RIJKEN.

DE KOKS VERBONDEN DE NAAM PARMENTIER AAN DIVERSE AARDAPPEL -GERECHTEN, WAARVAN BOVENGENOEMDE SCHOTEL DE BEKENDSTE IS.

—————

HJR (uit een reisje naar Normandië ontsproten) 2006

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s