Vlierbessensiroop

http://kokenmetantoinette.blogspot.nl/2013/05/legale-vlierbloesemsiroop.html?m=1

een beschrijving van het leven in Italië aan de hand van eenvoudige recepten

startpagina receptenindex over Antoinette verplichte kost ▼
woensdag 29 mei 2013

legale vlierbloesemsiroop vlierbloesem 012

een beschrijving van het leven in Italië aan de hand van eenvoudige recepten

 startpagina receptenindex over Antoinette verplichte kost ▼

woensdag 29 mei 2013

legale vlierbloesemsiroop

Hij was het opstapje naar mijn eerste wildpluksessies.
De vlierboom had een flinke zijtak op heuphoogte. Ik drukte me op en sprong via de zijtak over de heg in de tuin van familie L.

De L.’s woonden in een kast van een huis en hun tuin was navenant: een park!
Er stonden enorme beuken, dicht struikgewas en een paar reusachtige kastanjebomen. Ik hou van tamme kastanjes. Lust ze rauw en geroosterd.

Het was geen wildplukken meer, het waren illegale praktijken.
Op mijn hoede voor mevrouw L. en het trippelende ruwharige teckeltje. Klein zakje mee en voorbedachte rade. Kastanjes, kastanjes, kastanjes. En dat acht, negen herfsten jong…

In eigen tuin kon ook het een en ander geplukt worden. Kruiden, fruit, groente. Maar dat was aangelegd dus lang niet wild genoeg. En het was nog eens legaal ook.
Onze vlier bijvoorbeeld, mijn partner in crimes, bleef in die jeugdjaren onaangetast. Op een paar potten jam na dan.

In het Niemandsland achter ons huis in de Valpolicella plukte ik op verzoek van mijn oudste zoon rechtmatig een teiltje vol vlierbessenbloesem. Dat vónd ik toch leuk! Vroeg die argeloze voorbijganger of ik misschien Sambuca ging stoken?
Sambuca is een Italiaanse likeur van steranijs, vlierbessenbloesem, zoethoutwortel en … Ik heb het geheime recept nog steeds aan niemand weten te ontfutselen en de wandelaar had het ook al niet.
Legale vlierbloesemsiroop bottelde ik ervan.

Dit stroperige spul is gevaarlijk lekker!
Mamma, pak die vlier aan dit jaar! Pluk de bloesems en maak er siroop van. Doe het nog vóór de buren of andere indringers ermee aan de haal gaan!

Voor ongeveer vier liter vlierbloesemsiroop:
450 g schoongemaakte vlierbloesem
3 liter water
3 kg kristalsuiker
60 g citroenzuur  (verkrijgbaar bij de Turk/Marokkaan)
Dit recept is gebaseerd op het recept van Okke van Amerongen
Pluk een teiltje droge vlierbloesemschermen.

Schud ze uit en laat ze een kwartier rusten op een tafel. Zo krijgen insecten de kans om weg te gaan.
Was de bloesem niet, dat gaat ten koste van de smaak.
Verwijder de groene takjes zoveel mogelijk.
Zet de bloesem net onder koud water.
Zet er een bord op en verzwaar (ik gebruikte een vleesvermalser van 1,5 kg in een schone plastic zak).
Laat anderhalve dag rusten.
Steriliseer flessen of potten.
Schep de bloesem in een vergiet, vang het vocht op.
Druk de bloesem aan en laat goed uitlekken.
Span een schone theedoek boven een kom of pan en giet het bloemenwater er over. Zo zeef je kleine deeltjes uit het bloemenwater
Controleer de hoeveelheid water en voeg per liter een kilo suiker toe.
Verwarm en roer tot de suiker is opgelost.
Verhit tot tegen de kook aan.
Voeg per liter water 15 – 20 gram citroenzuur toe. Roer tot het citroenzuur is opgelost.
Verdeel de siroop over flessen of potten.
Je kunt in plaats van citroenzuur ook citroensap of schijven citroen gebruiken. Zelf was ik nieuwsgierig naar citroenzuur. Dat had ik nog nooit verwerkt in een recept.

De siroop heeft een zachtgele kleur en een heerlijke geur! Het citroenzuur zorgt voor een frisse smaak en een lichte tintel.

Naar mijn smaak een deel siroop aanlengen met zes delen water. Proef en stel naar jouw smaak bij.
Doe een klein scheutje siroop in je glas prosecco voor een zonnig aperitief of maak waterijsjes.Muziek terwijl u werkt:
Star bootlegger, Arthur “Big Boy” Crudup
I walk the line, Johnny Cash
Hij was het opstapje naar mijn eerste wildpluksessies.

De vlierboom had een flinke zijtak op heuphoogte. Ik drukte me op en sprong via de zijtak over de heg in de tuin van familie L.

De L.’s woonden in een kast van een huis en hun tuin was navenant: een park!
Er stonden enorme beuken, dicht struikgewas en een paar reusachtige kastanjebomen. Ik hou van tamme kastanjes. Lust ze rauw en geroosterd.

Het was geen wildplukken meer, het waren illegale praktijken.
Op mijn hoede voor mevrouw L. en het trippelende ruwharige teckeltje. Klein zakje mee en voorbedachte rade. Kastanjes, kastanjes, kastanjes. En dat acht, negen herfsten jong…

In eigen tuin kon ook het een en ander geplukt worden. Kruiden, fruit, groente. Maar dat was aangelegd dus lang niet wild genoeg. En het was nog eens legaal ook.
Onze vlier bijvoorbeeld, mijn partner in crimes, bleef in die jeugdjaren onaangetast. Op een paar potten jam na dan.

In het Niemandsland achter ons huis in de Valpolicella plukte ik op verzoek van mijn oudste zoon rechtmatig een teiltje vol vlierbessenbloesem. Dat vónd ik toch leuk! Vroeg die argeloze voorbijganger of ik misschien Sambuca ging stoken?
Sambuca is een Italiaanse likeur van steranijs, vlierbessenbloesem, zoethoutwortel en … Ik heb het geheime recept nog steeds aan niemand weten te ontfutselen en de wandelaar had het ook al niet.
Legale vlierbloesemsiroop bottelde ik ervan.

Dit stroperige spul is gevaarlijk lekker!
Mamma, pak die vlier aan dit jaar! Pluk de bloesems en maak er siroop van. Doe het nog vóór de buren of andere indringers ermee aan de haal gaan!

Voor ongeveer vier liter vlierbloesemsiroop:
450 g schoongemaakte vlierbloesem
3 liter water
3 kg kristalsuiker
60 g citroenzuur  (verkrijgbaar bij de Turk/Marokkaan)
Dit recept is gebaseerd op het recept van Okke van Amerongen
Pluk een teiltje droge vlierbloesemschermen.

Schud ze uit en laat ze een kwartier rusten op een tafel. Zo krijgen insecten de kans om weg te gaan.
Was de bloesem niet, dat gaat ten koste van de smaak.
Verwijder de groene takjes zoveel mogelijk.
Zet de bloesem net onder koud water.
Zet er een bord op en verzwaar (ik gebruikte een vleesvermalser van 1,5 kg in een schone plastic zak).
Laat anderhalve dag rusten.
Steriliseer flessen of potten.
Schep de bloesem in een vergiet, vang het vocht op.
Druk de bloesem aan en laat goed uitlekken.
Span een schone theedoek boven een kom of pan en giet het bloemenwater er over. Zo zeef je kleine deeltjes uit het bloemenwater
Controleer de hoeveelheid water en voeg per liter een kilo suiker toe.
Verwarm en roer tot de suiker is opgelost.
Verhit tot tegen de kook aan.
Voeg per liter water 15 – 20 gram citroenzuur toe. Roer tot het citroenzuur is opgelost.
Verdeel de siroop over flessen of potten.
Je kunt in plaats van citroenzuur ook citroensap of schijven citroen gebruiken. Zelf was ik nieuwsgierig naar citroenzuur. Dat had ik nog nooit verwerkt in een recept.

De siroop heeft een zachtgele kleur en een heerlijke geur! Het citroenzuur zorgt voor een frisse smaak en een lichte tintel.

Naar mijn smaak een deel siroop aanlengen met zes delen water. Proef en stel naar jouw smaak bij.
Doe een klein scheutje siroop in je glas prosecco voor een zonnig aperitief of maak waterijsjes.Muziek terwijl u werkt:
Star bootlegger, Arthur “Big Boy” Crudup
I walk the line, Johnny Cash

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s