Overlijden Havel

‘Europa verliest een van zijn wijze mannen’

José Manuel Barroso, president van de Europese Commissie, zei dat Havel een ‘echte Europeaan’ was.

“Hij was bovendien een bron van inspiratie voor eenieder die over de hele wereld vecht voor vrijheid en democratie. De man is overleden, maar zijn erfenis van gedichten, toneelstukken en bovenal zijn ideeën en het voorbeeld dat hij was blijven voor de toekomstige generaties levend.”

“Met de dood van Vaclav Havel verliest de Tsjechische republiek een van haar grootste patriotten, Frankrijk verliest een vriend en Europa verliest een van zijn wijze mannen.” – Nicolas Sarkozy.

18 december 2011: Tsjechen en wereldleiders rouwen om Havel – ‘dank u voor democratie’

havelKaarsjes, een grote Tsjechische vlag en vele mensen op het Wenceslas-plein in Praag. Foto AFP / Michal Cizek
BUITENLANDDe Tsjechische bevolking, en met haar diverse wereldleiders, rouwt vandaag omhet heengaan van oud-president Vaclav Havel. Op de Praagse burcht wappert een zwarte vlag en Tsjechen steken kaarsen aan om de man te herdenken die leiding gaf aan de Fluwelen Revolutie en heeft geholpen het IJzeren Gordijn neer te halen.“Meneer de president, dank u voor democratie”, stond op een briefje dat was neergelegd bij het monument voor de Fluwelen Revolutie in het centrum van Praag. Andere rouwenden brachten een bezoek aan het huis van Havel om bloemen te leggen of een kaars aan te steken. Een van hen was de 67-jarige Josef Klik. “Hij is een onvergetelijk persoon die heeft bijgedragen aan de val van het communisme. En daarna bleef hij een morele autoriteit voor het gewone volk”, zei hij.Op het Wenceslas-plein kwamen mensen bijeen voor een herdenkingsbijeenkomst. Op ditzelfde plein wist Havel in 1989 honderdduizenden betogers op de been te krijgen. Deze demonstratie luidde het begin van de Fluwelen Revolutie in.http://blip.fm/profile/Joanne1200/blip/75924227/Die+Moldau–Smetana+Dvorak–Antonin+Dvorak+Slawische+Tänze+(Op.+46)+No.+3http://www.youtube.com/watch?v=INGdcp6Ejo0&feature=related

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s